Aspecifieke nekpijn

Wat is het en wat zijn de consequenties en hoe lang duurt het?

Aspecifieke nekpijn is nekpijn waarbij geen aanwijzingen kunnen worden gevonden voor beschadiging van specifieke anatomische structuren in de nek. Het ontstaansmoment kan heel verschillend zijn. Dit kan acuut door een val of auto ongeluk maar ook nekpijn die al langer speelt

Hoelang duurt het?

Het natuurlijk beloop bij nekpijn is dat de pijn binnen zes weken met 45% afneemt. Als in de eerste zes weken na aanvang van de nekpijn de pijn en de mate van de beperkingen in activiteiten en/of participatie afnemen, wordt gesproken van een ‘normaal beloop’ van de nekpijn. Bij een ‘afwijkend beloop’ nemen het niveau van de pijn en de mate van beperkingen in activiteiten en/of participatie niet af binnen die eerste zes weken, maar blijven deze onveranderd of nemen ze zelfs toe. Dit is een reden om contact op te nemen met de fysiotherapeut

Wat is de oorzaak?

In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Soms is er wel een duidelijke oorzaak voor de klachten.  Soms is een hernia de oorzaak, maar vaker geeft een hernia meer arm pijn dan nekklachten. Het gaat dan vaak om uitstralingspijn in de arm tot voorbij de elleboog. We kunnen slijtage van de nek meestal ook niet als oorzaak benoemen. Dit komt omdat mensen met slijtage in de nek vaak ook helemaal geen klachten hebben(!). Daarnaast zijn de behandelingen voor slijtage in de nek erg onvoorspelbaar.

Ook al is de oorzaak lastig vast te stellen, dat betekent niet dat u geen pijn voelt of dat er sprake is van verbeelding. 

Hoe kan ik het onder controle krijgen?

In de eerste zes weken is een behandeling bij de fysiotherapeut niet direct nodig, omdat de klachten dan vaak nog vanzelf overgaan. Wel kan een fysiotherapeut of uw huisarts u adviezen geven om uw herstel te versnellen en om te voorkomen dat u langer last houdt van uw klachten.

Als uw klachten binnen zes weken niet verbeteren, is fysiotherapie aan te raden. Uw fysiotherapeut kan samen met u een plan maken om uw activiteiten uit te breiden en uw normale leven weer op te pakken.

  • Als u veel pijn heeft, kan uw arts een pijnstiller of ontstekingsremmer voorschrijven.
  • Bedrust is meestal niet nodig: dit kan zelfs het herstel vertragen. Alleen als u niet anders kunt, blijft u één of twee dagen op bed liggen.
  • Probeer zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Het is daarbij niet nodig om te wachten tot alle pijn is verdwenen.
  • Zorg dat u in een goede conditie bent door oefeningen of sporten
  • Het verbeteren van uw leefstijl (zoals het stoppen met roken of gezonder eten) doet de kans op rugklachten aanzienlijk verminderen
  • Zorg door voldoende ontspanning zodat u lichamelijk en geestelijk in balans bent
  • Neem wat gas terug als u merkt dat het u lichamelijk of geestelijk teveel wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *