Wat is het en wat zijn de consequenties en hoe lang duurt het?

Pijn onderin de rug is een zeer veel voorkomende klacht. In verreweg de meeste gevallen (95%) wordt er geen duidelijke lichamelijke afwijking gevonden: er is dan sprake van aspecifieke lage rugpijn. 

Hoelang duurt het?

Meestal verdwijnt de pijn binnen een tot zes weken vanzelf, of de pijn vermindert aanzienlijk. Maar de kans op terugkeer van de lage rugpijn is groot.

Brnjikji et al. 2015

Wat is de oorzaak?

In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Soms is er wel een duidelijke oorzaak voor de klachten. Soms is een hernia de oorzaak, maar vaker geeft een hernia meer beenpijn dan rugklachten. Het gaat dan vaak om uitstralingspijn in de benen tot voorbij de knieën. We kunnen slijtage van de rug meestal ook niet als oorzaak benoemen. Dit komt omdat mensen met slijtage in de rug vaak ook helemaal geen klachten hebben(!). Daarnaast zijn de behandelingen voor slijtage in de rug erg onvoorspelbaar.

Ook al is de oorzaak lastig vast te stellen, dat betekent niet dat u geen pijn voelt of dat er sprake is van verbeelding. 

Hoe kan ik het onder controle krijgen?

Myth Busting 1: Discs don't slip | Flourish

In de eerste zes weken is een behandeling bij de fysiotherapeut niet direct nodig, omdat de klachten dan vaak nog vanzelf overgaan. Wel kan een fysiotherapeut of uw huisarts u adviezen geven om uw herstel te versnellen en om te voorkomen dat u langer last houdt van uw klachten.

Als uw klachten binnen zes weken niet verbeteren, is fysiotherapie aan te raden. Uw fysiotherapeut kan samen met u een plan maken om uw activiteiten uit te breiden en uw normale leven weer op te pakken.

  • Als u veel pijn heeft, kan uw arts een pijnstiller of ontstekingsremmer voorschrijven.
  • Bedrust is meestal niet nodig: dit kan zelfs het herstel vertragen. Alleen als u niet anders kunt, blijft u één of twee dagen op bed liggen.
  • Probeer zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Het is daarbij niet nodig om te wachten tot alle pijn is verdwenen.
  • Zorg dat u in een goede conditie bent door oefeningen of sporten
  • Het verbeteren van uw leefstijl (zoals het stoppen met roken of gezonder eten) doet de kans op rugklachten aanzienlijk verminderen
  • Zorg door voldoende ontspanning zodat u lichamelijk en geestelijk in balans bent
  • Neem wat gas terug als u merkt dat het u lichamelijk of geestelijk teveel wordt