Bekkenklachten en/of plasproblemen

Heeft u last van:​

  • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap of bevalling?
  • Pijn en/of stijfheid in of rondom uw bekken en/of lage rug?
  • Moeilijkheden met plassen of het ophouden van uw plas?
  • Problemen met ontlasten (obstipatie) of ontlastingdrang?
  • Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen?
  • Pijn in de onderbuik en/of rond uw anus of geslachtsdelen?
  • Problemen of pijn bij het vrijen?

  Bekkenfysiotherapie behandelt klachten gerelateerd aan de bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die dient ter ondersteuning van de blaas, de endeldarm, en bij vrouwen ook van de baarmoeder. Deze spierlaag, ook wel de bekkenbodemspieren genoemd, zorgen ervoor dat urine en ontlasting losgelaten of juist opgehouden worden. Wanneer deze spieren niet naar behoren functioneren ontstaan er verschillende klachten.

Behandeling

Wij starten met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Hierbij worden vragen gesteld over onder andere plassen, ontlasting, seksuele functie, lage rug/ bekken en de algehele gezondheid. Tevens kan inwendig onderzoek van de bekkenbodem worden uitgevoerd, en/of een EMG (Elektromyografisch onderzoek; het meten van de elektrische activiteit in de spieren). In overleg met u wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling is gericht op het verminderen van de beperkingen die u ervaart als gevolg van de klachten. De behandeling is afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek en kan zich richten op- het optimaliseren van de beweeglijkheid van de betrokken gewrichten en/of weke delen en/of oefeningen voor de beweeglijkheid, stabiliteit, kracht en/of opbouwen belastbaarheid.

Soorten behandelingen die wij toepassen bij bekkenklachten zijn het leren herkennen, trainen en ontspannen van de bekkenspieren en de lage rug, oefentherapie, soms ondersteund met inwendige palpatie, EMG, elektrostimulatie, pelotten of een vaginale of rectale ballon. Ook wordt gewerkt aan de mobilisatie en stabilisatie van de lage rug, bekken en heup. In alle gevallen wordt de behandeling afgesteld op uw situatie en wensen.

Indien noodzakelijk geven wij advies over doorverwijzen naar de specialist.