Enkelklachten

Heeft u last van:​

  • Pijn of stijfheid in of rondom het enkelgewricht?
  • Een verstuiking of verzwikking van de enkel?
  • Moeite met bewegen en/of het uitvoeren van dagelijkse activiteiten?
  • Een zweepslag?
  • Pijn bij het hardlopen of andere sportieve activiteiten?
  • Zwelling in of rondom het enkelgewricht?
  • Een breuk, peeshechting of andere operatie ondergaan?

Percentage

Jaarlijks krijgt 9,2% van de Nederlandse bevolking te maken met enkelklachten. De meest voorkomende traumatische klacht in de regio rondom de enkel is de enkeldistorsie, dit komt voor bij ongeveer 8 op de 1000 patiënten. Dit kan gebeuren wanneer de voet naar binnen of buiten zwikt, dan worden een of meer banden van het enkelgewricht te ver uitgerekt of zelfs gescheurd. Een verstuiking van de enkel is vrijwel onmiddellijk zichtbaar doordat er snel zwelling ontstaat aan de buitenzijde van de enkel. Een verstuiking is pijnlijk, vooral bij binnenwaartse beweging en het is moeilijk te lopen op de betreffende voet. Van de patiënten die sporten heeft 60 tot 90 procent binnen 12 weken het sporten hervat op hetzelfde niveau als voor de verzwikking.

Klachten aan de achillespees vormen de meest voorkomende, niet-traumatische enkelklachten. Het aantal nieuwe gevallen per jaar wordt geschat op 9% in recreatieve sporters tot 29% in hardlopers. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen 3-6 maanden na het starten van de behandeling.

Andere enkelklachten zijn: inklemming aan de voor of achterzijde van het enkelgewricht, artrose, reumatische aandoeningen zoals Jicht, sinus tarsi syndroom, peesaandoeningen zoals die van de achillespees, aspecifieke enkelklachten ten gevolge van afwijkende standen (zoals de flexibele platvoet) etc.

Behandeling

Wij starten met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Hierbij kunnen wij onder andere echografie gebruiken om structuren zichtbaar te maken. De behandeling is gericht op het verminderen van de beperkingen die u ervaart als gevolg van de klachten. De behandeling is afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek en kan zich richten op- het optimaliseren van de beweeglijkheid van de betrokken gewrichten en/of weke delen en/of oefeningen voor de beweeglijkheid, stabiliteit, kracht en/of opbouwen belastbaarheid.

Aanvullende informatie

Indien noodzakelijk geven wij advies over doorverwijzen naar de specialist.

Wij kunnen samen u kijken naar het inzetten van een brace.