Enkelverstuiking

Wat is het en wat zijn de consequenties?

Een inversie trauma is een medische benaming voor ‘door de enkel gaan’ of de enkel verzwikken/verstuiken. Dit overkomt iedereen wel eens in meer of minder mate. Vaak wordt de enkel dik en pijnlijk en gaat lopen moeilijk. 

Hoe lang duurt het?

Je voelt plotseling een scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder, waarna het weer mogelijk is om voorzichtig te lopen. Het blijft wel langere tijd gevoelig om op uw voet te staan.

Na het trauma kan de enkel snel gaan zwellen waarbij er een blauwe plek kan ontstaan, meestal aan de buitenzijde van de enkel. De blauwe kleur ontstaat door de bloeduitstorting onder de huid. Na een tijdje neemt de zwelling af en zakt het bloed naar de lagere delen van de voet, vaak worden dan de hiel, de buitenkant van de voet en de tenen ook blauw.

Direct na de verstuiking van een enkel is het vaak nog onduidelijk of de enkelband verstuikt of (in)gescheurd is. De adviezen zijn in beide gevallen hetzelfde (2).

Wat is de oorzaak?

De enkel bestaat uit 2 gewrichten, het bovenste spronggewricht en het onderste spronggewricht. Deze gewrichten worden verstevigd door banden die aan de buiten- en binnenkant over de gewrichten lopen. Deze banden worden ook wel ligamenten genoemd. De banden zijn vrij stug, maar bezitten enige rekbaarheid. Ze zorgen voor stabiliteit in het gewricht. Wanneer je je voet naar binnen beweegt komen de ligamenten aan de buitenkant op rek en remmen de beweging. Bij een inversietrauma worden de ligamenten zo ver opgerekt dat ze kunnen verrekken, inscheuren of afscheuren.  Dit gebeurt meestal bij sporters of op momenten dat je niet op let en je verstapt (3). 

Hoe kan ik het onder controle krijgen?

Na de intake schat de fysiotherapeut in of behandeling nodig is en in welke mate. Ook kan de fysiotherapeut met een grote mate van zekerheid inschatten of de enkel gebroken is of niet, hiervoor hoef je niet eerst naar de huisarts (1). 

De behandeling is vooral gericht op het functioneel versterken van de enkel middels diverse oefeningen (3)(4). Je kunt eventueel de app ‘versterk mijn enkel’ downloaden om zelf thuis al te beginnen.

1: Van der Wees PJ, Lenssen AF, Feijts YAEJ, Bloo H, van Moorsel SR, Ouderland R, et al. KNGF-2 Guideline for Physical Therapy in patients with acute ankle sprain. Dutch J Phys Ther. 2006; 116

2: Fongemie A, Dudero A, Standemo G, Stovitz S, Dahm D, THomas A, et al. Health Care Guideline [Internet]. Institute for Clinical Systems Improvement. Health care guideline: ankle sprain. 7th ed. 2006. 

3: Van der Wees PJ, Lenssen AF, Hendriks EJM, Stomp DJ, Dekker J, de Brie RA. Effectiveness of exercise therapy and manual mobilisation in acute ankle sprain and functional instability: a systematic review. Aust J Physiother. 2006; 52:27-37.

4: Chris M Bleakley et al., Effect of accelerated rehabilitation on function after ankle sprain: randomised controlled trial., BMJ, 2010.