Heupklachten

Heeft u last van:

  • Pijn en/of stijfheid in of rondom uw heup, bil of lies?
  • Moeilijkheden met bewegen (lopen, sporten, uit of in bed stappen, in de auto stappen, traplopen?
  • Uitstraling naar uw been of benen?
  • Een recent geplaatste heupprothese of andere heupoperatie ondergaan?

Percentage

Veel voorkomende aandoeningen van de heup zijn: artrose/osteoartritis, overbelastingsklachten, scheuren (of gedeeltelijke scheuren) van de pezen of spieren rondom het heupgewricht, spierzwakte rondom het heupgewricht, slijmbeursontsteking en inklemmingsklachten in het heupgewricht.

Heuparthrose is sterk gerelateerd aan de leeftijd. Het voorkomen stijgt van 3% bij 45-jarigen naar 15% bij 80-jarigen.

Pijnklachten rondom de zijkant van de heup door een peesaandoening of slijmbeursklachten (trochantor major pijnsyndroom) komt bij ongeveer 15% vrouwen en ongeveer 7% bij mannen voor.

De cijfers van voorkomen van inklemmingsklachten in de liesregio (femoroacetabulair impingement) in de algemene bevolking zijn tot op heden niet bekend, wel is duidelijk dat het wellicht de belangrijkste voorloper is van vroege heupartrose.

Behandeling

Wij starten met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Hierbij kunnen wij onder andere echografie gebruiken om de structuren van de heup zichtbaar te maken. De behandeling is gericht op het verminderen van de beperkingen die u ervaart als gevolg van de klachten. De behandeling is afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek en kan zich richten op- het optimaliseren van de beweeglijkheid van de betrokken gewrichten en/of weke delen en/of oefeningen voor de beweeglijkheid, stabiliteit, kracht en/of opbouwen belastbaarheid.

Indien noodzakelijk geven wij advies over doorverwijzen naar de specialist.

Aanvullende informatie

Wij verzorgen ook de nabehandeling bij een heupprothese of na een andere heupoperatie (femoroacetebulair impingement).