
Knieklachten
Heeft u last van:
- Uw knie verzwikt, verdraaid, overstrekt en/of overbelast?
- Uit het niets last gekregen van een dikke knie?
- Moeilijkheden met bewegen (fietsen, (trap)lopen, draaien, buigen, strekken, hardlopen of andere sporten)?
- Een recent geplaatste knieprothese, een nieuwe kruisband, een (deels) verwijderde of gerepareerde meniscus of een andere knieoperatie ondergaan?
Percentage
Veel voorkomende aandoeningen van de knie zijn: (kruis)bandletsel, meniscusletsel, kraakbeenschade en/of (gedeeltelijke) scheurtjes in spieren of pezen rondom de knie.
Overige veel voorkomende aandoeningen van de knie zijn: knie artrose, pijnklachten rondom de knieschijf, slijmbeurs problematiek en (aanhechtings)peesklachten zoals de Jumpers Knee, de Runners Knee en Osgood-Schlatter.
Bij knieartrose wordt het beloop slechts voor een deel bepaald door de mate van daadwerkelijke ’slijtage’, er zijn tal van andere factoren die hierin een belangrijke rol spelen. Klachten rondom de knieschijf worden veelal gezien bij meisjes rond de puberteit en kunnen zonder ingrijpen lang aanhouden, zo heeft 60% van de mensen een jaar na ontstaan nog steeds klachten.
De prognose van peesklachten aan de knie is gunstiger: na aanpassing van de belasting en verbetering van de statiek die tot een Runners Knee geleid hebben kan binnen enkele weken tot maanden herstel optreden. Dit geldt eveneens voor de Jumpers Knee, bij sporters kunnen echter langdurig lichte klachten blijven bestaan. De klachten bij Osgood-Schlatter kunnen enkele maanden tot twee jaar aanhouden en gaan vrijwel altijd over na de groeispurt.
Behandeling
In het geval van knieklachten na een ongeval zijn er een grofweg twee mogelijkheden; in overleg met huisarts of specialist wordt besloten een (gezamenlijke) behandeling te starten of u bent geopereerd en er volgt een aansluitende revalidatie bij een fysiotherapeut. Afhankelijk van de therapiekeuze en mate van weefselschade kan er een gerichte uitspraak volgen over de duur tot het optreden van volledig herstel, oftewel de prognose.
Wij starten met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Hierbij kunnen wij onder andere echografie gebruiken om structuren zichtbaar te maken. De behandeling is gericht op het verminderen van de beperkingen die u ervaart als gevolg van de klachten. De behandeling is afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek en kan zich richten op- het optimaliseren van de beweeglijkheid van de betrokken gewrichten en/of weke delen en/of oefeningen voor de beweeglijkheid, stabiliteit, kracht en/of opbouwen belastbaarheid.
Indien noodzakelijk geven wij advies over doorverwijzen naar de specialist.