
Nekpijn
Heeft u last van:
- Pijn of stijfheid in de nek?
- Moeilijkheden met bewegen (draaien, achteromkijken, een boek lezen en/of achter de pc zitten)?
- Met of zonder uitstraling naar uw arm(en)?
- Pijnklachten op basis van een hernia of een andere specifieke nekpijn?
Percentage
Nekpijn is, na schouder- en rugklachten, de grootste categorie van klachten in het bewegingsapparaat. De meeste mensen (circa 70%) ervaren tijdens hun leven een vorm van nekpijn, en ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking zoekt er op enig moment (para)medische zorg voor.
Het natuurlijk beloop, dus zonder ingrijpen van een therapeut of arts, bij nekpijn is dat de pijn binnen zes weken met 45% afneemt. In een algemene populatie zal 50 tot 85% van de patiënten met nekpijn echter opnieuw of nog steeds nekpijn rapporteren in de daaropvolgende vijf jaar. Vanuit wetenschappelijk onderzoek zijn er factoren bekend die een slechte prognose kunnen voorspellen. Het is dan van belang deze factoren goed in kaart te brengen om de invloed hiervan op de pijn zo goed mogelijk te kunnen opheffen.
Afhankelijk van de aard en de oorzaak van de klachten kan een behandeling worden ingesteld (of kan er, indien nodig, een gerichte doorverwijzing volgen). De volgende types nekpijn worden van elkaar onderscheiden:
- Specifieke nekpijn (nekpijn op basis van een ernstige aandoening)
- Radiculaire pijn (zenuwpijn), die al dan niet gepaard gaat met neurologische uitvalsverschijnselen.
- Werkgerelateerde nekpijn
- Traumagerelateerde nekpijn (klachten na een ongeval)
- Aspecifieke nekpijn
Behandeling
Door een intake met gerichte vragen en de gegevens uit het lichamelijk onderzoek, is het mogelijk om uw klachtenpatroon te herkennen en de daarbij meest efficiënte wijze van behandelen te kunnen aanbieden.
Afhankelijk van de type klacht kunnen wij middels fysiotherapie, manuele therapie, psychosomatische fysiotherapie en/of haptonomie samen met u aan de slag gaan om uw klachten te verminderen.