
Rugklachten
Heeft u last van:
- Pijn of stijfheid in de onderrug?
- Moeilijkheden met bewegen (lopen, sporten, uit of in bed stappen, in de auto stappen en/of bukken)?
- Met of zonder uitstraling naar uw benen?
- Pijnklachten op basis van een hernia of een andere specifieke rugpijn?
Percentage
Lage rugpijn is een veel voorkomende aandoening. Tussen de 50 en 90% van de volwassenen zal ooit in zijn leven een periode van lage rugpijn doormaken.
Volgens schattingen verdwijnt de lage rugpijn bij 75-90% van de mensen spontaan binnen 4-6 weken. Soms zijn er factoren aanwezig waardoor het beloop minder gunstig is, het is van belang deze factoren goed in kaart te brengen om de invloed hiervan op de pijn zo goed mogelijk te kunnen opheffen.
Aspecifieke lage rugpijn bevindt tussen de onderste ribben en bilplooien (eventueel met uitstraling in het been) waarvoor geen specifieke lichamelijke oorzaak kan worden aangetoond.
Specifieke lage rugpijn is lage rugpijn met een specifieke lichamelijke oorzaak die met aanvullende diagnostiek kan worden vastgesteld.
Het lumbosacraal radiculair syndroom is een vorm van specifieke lage rugpijn waarbij sprake is van zenuwpijn in 1 been, welke al dan niet gepaard gaat met neurologische uitvalsverschijnselen.
Behandeling
Door een intake met gerichte vragen en de gegevens uit het lichamelijk onderzoek, is het mogelijk om uw klachtenpatroon te herkennen en de daarbij meest efficiënte wijze van behandelen te kunnen aanbieden.
Afhankelijk van de type klacht kunnen wij middels fysiotherapie, manuele therapie, psychosomatische fysiotherapie en/of haptonomie samen met u aan de slag gaan om uw klachten te verminderen.