Schouderklachten

Heeft u last van:

  • Pijn, zwakte en/of stijfheid in of rondom uw schouder(gordel)?
  • Moeilijkheden met bewegen (hoog reiken, (bovenhandse) sporten, uw jas aantrekken, herhaaldelijke bewegingen en/of liggen op de schouder)?
  • Uitstraling naar uw arm(en)?
  • Een recent geplaatste schouderprothese of andere schouderoperatie ondergaan?

Percentage

Veel voorkomende aandoeningen van de schouder zijn: overbelastingsklachten (of gedeeltelijke rupturen) van de pezen of spieren rondom het schoudergewricht, spierzwakte rondom het schoudergewricht, slijmbeursontsteking, inklemmingsklachten in het schoudergewricht, frozen shoulder of pijnklachten na een gewrichtsluxatie of ander ongeval.

Afgelopen jaar heeft 31% van de Nederlandse bevolking last gehad van schouderklachten. Pijn in en rondom de schouder komt dus frequent voor, en vormt de op één na grootste patiënten doelgroep van de fysiotherapeut. Ruim 80% van deze klachten betreft zogenaamde subacromiale pijn; een verzamelnaam voor pijn vanuit het gedeelte tussen het ‘’schouderdak’’ en de kop van de schouder. Meestal vormen de pezen of de slijmbeurs de bron van de pijn in deze regio. Bij schouderklachten na een ongeval worden het gewrichtskapsel en de pezen veelal als boosdoener van de klachten gevonden. Een frozen shoulder kan zowel uit het niets als na een ongeval of operatie ontstaan. Tot slot komen, op oudere leeftijd, ook klachten voor ten gevolge van degeneratieve veranderingen of artrose.

Behandeling

Wij starten met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Hierbij kunnen wij onder andere echografie gebruiken om structuren zichtbaar te maken. De behandeling is gericht op het verminderen van de beperkingen die u ervaart als gevolg van de klachten. De behandeling is afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek en kan zich richten op- het optimaliseren van de beweeglijkheid van de betrokken gewrichten en/of weke delen en/of oefeningen voor de beweeglijkheid, stabiliteit, kracht en/of opbouwen belastbaarheid.

Indien noodzakelijk geven wij advies over doorverwijzen naar de specialist.

Aanvullende informatie 

Binnen onze praktijk is Marlijn Teggeler aangesloten bij het Schoudernetwerk. Meer informatie vindt u op http://www.schoudernetwerktwente.nl.