Groepsles bij klachten tijdens en na de zwangerschap

Er is een kleine groep vrouwen die tijdens hun zwangerschap klachten krijgen in en rond om het bekken en de onderrug. Daarnaast is er een groep vrouwen waarbij de klachten na 3 maanden na de bevalling (of langer) nog aanwezig zijn of zijn toegenomen. Dagelijkse bezigheden, zoals lopen, bukken en tillen, staan en zitten kunnen meer klachten geven en worden daardoor lastiger uit te voeren. Dit geldt voor thuis, maar zeker ook voor op het werk.

Onze bekkenfysiotherapeut Rikie Beekmans en oefentherapeut Mensendieck Marieke Beens merkten dat er bij deze zwangere of net bevallen dames, naast de één op één behandeling behoefte was aan meer ondersteuning in de opbouw naar het oude niveau. Omdat reguliere trainingen vaak te zwaar zijn en moeilijk aan te passen zijn op de behoefte van de individu, zijn Rikie en Marieke begonnen met een kleinschalige groepsles, waarin dit wel mogelijk is.

Hoe beginnen we:

Nadat jij je hebt aangemeld kijkt Rikie of Marieke samen met jou wat een goed startpunt is. Soms is het verstandig om eerst één op één aan de slag te gaan om een goede basis te hebben voordat je de groepsles gaat volgen. Samen met jou zetten we een plan op wat we regelmatig evalueren om te kijken hoe het gaat en of we het plan moeten bijstellen.

De groepsles:

De lessen worden gegeven door Marieke. Daarin wordt aandacht besteed aan balans/stabiliteit, beweeglijkheid, kracht, houding, algeheel welbevinden en bewust worden van het eigen lijf.

Alles in de les is aan te passen op jouw niveau/individu en aandachtspunten. En omdat we voldoende aandacht willen kunnen geven per cliënt zijn de groepen ook niet groter dan maximaal 5 deelnemers.

Belangrijk om te weten is dat het geen voorbereidende lessen zijn voor de bevalling, maar mocht er behoefte zijn aan informatie over de bevalling dan kan dit in overleg gegeven worden.

Met welke klachten kun je in de groep terecht:

  • Rugklachten voor en na de zwangerschap
  • Bekkenpijn voor en na de zwangerschap met of zonder uitstraling in de benen.
  • Incontinentie klachten.

Extra informatie:

Er is geen verwijzing van de huisarts nodig.